Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Dr. Hauschka kezelések

Nyugalom. Nincs nyüzsgés az ember körül, nem szól a zene. Odafigyelés. Kizárólagos figyelem. Ehhez pedig olyan kezek, amelyek tiszteletben tartják az ember határait, és mégis mélyen ható az érintése. Csak vágyálom lenne? Nem. Kozmetikai kezelés egy Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusnál.

Két kéz, két ecset és Dr. Hauschka termékek. Többre nincs szüksége a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusnak. Vagyis mégis: vízre, borogató kendőkre és törölközőkre. Ha mindez megvan, már szinte semmi sem hiányzik a kezelőszék melletti asztalról. Elkezdődhet a párbeszéd a kozmetikus és a vendég – legyen az nő vagy férfi – között. Indításként beszélgetés alapján, vagy ritmikus mozdulatokkal végzett érintéssel megtudja a kozmetikus, mire van éppen szüksége a vendégnek. Ehhez használhat nyirokstimulációs ecseteket is.

A Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus természetesen a kezelést egy pontos sorrend szerint végzi, amelyet világszerte az összes Dr. Hauschka kozmetikus betart. Ezt a rendszeres ismétlő és továbbképzések biztosítják. Például minden klasszikus kezelés lábfürdővel indul. Természetesen a kezelés részét képezi a mélytisztítás és a Dr. Hauschka maszkokkal, pakolásokkal és ampullákkal végzett arcápolás, valamint a részletes bőrápolási tanácsadás, férfiaknak és nőknek egyaránt.

A Dr. Hauschka kezeléseket az érintések ritmusa teszi egyedülállóvá, a belemerülés és az elengedés, valamint a nyugalom és a mozgás, a meleg és a hideg ritmikus váltakozása. Ez az ellentétekkel való játék felfedezhető gyógynövénykertünk gondozásában, valamint abban is, ahogy a gyógynövényeket feldolgozzuk a Dr. Hauschka termékek és a WALA gyógyszerek előállításához.

Ugyanígy minden Dr. Hauschka kezelés lelke a mozgás ritmusa: az ecsetekkel végzett nyirokstimuláció. A leheletvékony nyirokhajszálerek az anyagcseretermékek és a fölösleges kötőszöveti folyadék elvezetése szempontjából fontosak. A Dr. Hauschka kozmetikus által végzett finom simítások és ecsetvonások hatására a nyirokhajszálerek ellazulnak és kiürülnek. Megindul a szövet öntisztítási és salaktalanítási folyamata, az oxigén és a tápanyagok ismét gyorsabban jutnak el a sejtekhez.

Honnan tudjuk mindezt? A Dr. Hauschka Kosmetik társalapítója, Elisabeth Sigmund fejlesztette ki ezt a holisztikus kozmetikai kezelést az 1950-es években Stockholmban. Kombinálta az orvosi és a kozmetikai ismereteket, és megtanulta Dr. Emil Voddertől és az ő feleségétől, Estrid asszonytól a manuális nyirokdrenázst, amely a Dr. Hauschka nyirokstimuláció alapja lett.

Elisabeth Sigmund először 1971-ben tartott továbbképzést kozmetikai módszeréről. Ma 25 országban körülbelül 1900 Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus tevékenykedik, és az kezelések és az arctorna mellett testkezeléssel és sminkeléssel is foglalkoznak.

Egyébként sok Dr. Hauschka kozmetikus meg van győződve arról, hogy az övék a legszebb foglalkozás a világon. Érthető, nem?

 

Itt megtalálhatja az Önhöz legközelebbi Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok címét. Vagy kényeztesse magát nyaralás közben. Fedezze fel azokat a jó szívvel ajánlható szállodákat, szépségszalonokat és szépségfarmokat, valamint termálfürdőket és más fürdőket, ahol Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok végeznek kezeléseket.

Interjú

Manuela Schöbel Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikussal az érintés művészetéről

A Dr. Hauschka kezeléseket több évtizeddel ezelőtt fejlesztették ki. Még mindig korszerűek? Vagy hozzá kell őket igazítani a modern életmódhoz?

Manuela Schöbel: A klasszikus Dr. Hauschka kezelés modernebb, mint valaha. Egyedülállósága abban rejlik, hogy teljes egészében kézzel végzik. Nem használunk gépeket vagy készülékeket. Kézzel, a nyirokstimuláció során pedig ecsetekkel dolgozunk. A kezeinkkel olyan nagy fokú hatékonyságot érünk el, hogy nincs szükségünk tűre, gépekre, UV-fényre vagy bármi hasonlóra. Az is különleges, hogy ezt a hatékonyságot nem a bőr dögönyözésével, facsarással, nyomogatásával vagy egyéb behatással érjük el, hanem „lélegző” kezeink segítségével.

Lélegző kezek? Elmagyarázná ezt bővebben?

Az érintésnek ugyanúgy ritmusa van, mint a légzésnek. Abban, ahogyan az embereket kezelés közben megérintjük, tisztelet és távolságtartás fejeződik ki. Ennek pedig a bőrön is érzékelhető jele van. Az, ahogyan az ember bőrét megérintjük, nem manipulatív: a lélegző, újra és újra elengedő mozdulatokkal lendületbe hozzuk őt és bőrének folyamatait. Egy hármasság, ami a belemerülésből, az összesűrűsödésből és az oldásból áll. Ugyanolyan, mint a lélegzetvétel, egy oda-vissza mozgás. Ez az átkísérő mozdulat teszi a Dr. Hauschka kezeléseket egyedülállóvá. Nem a kozmetikus akarata áll az előtérben, hanem a kezelésben részesülő ember és az ő igényei.

Nagyon szokatlanul hangzik, hogy Ön a kozmetikai kezelés során mélyen megérinti ugyan a vendégeket, azonban mégsem megy túl közel hozzájuk, hanem a tisztelet érzését alakítja ki. Hogyan csinálja?

Az eredmény szempontjából meghatározó a Dr. Hauschka kozmetikus belső tartása, valamint az, hogy testileg hogyan fordul a vendéghez. Senki sem szereti, ha túlzottan belépnek a személyes szférájába. A vendég a kezelőszéken fekszik, és kitárulkozik. A teste egyes részeit nem takarja ruha. Ez máris egy intim helyzetet teremt. Mi ebben a helyzetben bizonyos térbeli távolságot tartunk fenn. Ügyelünk rá például, hogy ne üljünk rá fél fenékkel a székre. Ehelyett mindig egyenes háttal és olyan tartással állunk, amelynek révén belül megőrizhetjük önmagunkat. Az odafordulás következtében közel kerülünk a vendéghez, de eközben is tiszteletteljesek maradunk. Ezt a tartást megőrizve érintjük meg egészen óvatosan a vendéget. Belemerülünk, azonban utána vissza is húzódunk. Ezáltal megtörténik ugyan a találkozás, de rögtön ki is lépünk belőle.

A Dr. Hauschka kezelések egyik sajátossága, hogy lábfürdővel kezdődnek. Mi ennek az oka? Hiszen végül is az arcápolás a lényeg.

Elisabeth Sigmund ötlete volt, hogy a kezeléseket lábfürdővel kell indítani. Azért vezette ezt be, mert a kezelésre érkező vendégeknek gyakran hideg volt a lába. Ha az arc egyes részei gyulladásban vannak vagy kipirosodtak, akkor az egész arckezelés sokkal kevésbé hatékony, ha a lábak nem melegek, és a meleg a fej területén összpontosul. A melegvizes palack nem tudja úgy felmelegíteni a lábakat, mint egy lábfürdő. Emellett a lábfürdő két okból is nagyon intim pillanatot teremt, amelyet megosztok a vendéggel. A vendég ott ül, a lába a lábfürdőben, én pedig szemmagasságban vagyok. Később már nem lesz ilyen szituáció, mivel amikor a vendég fekszik, a kozmetikus a fejénél, a szék mögött ül vagy áll. A lábak megmutatása egyébként is valami egészen intim dolog. Például a tinédzsereknek komoly nehézséget okoz, hogy lábfürdőt vegyenek. Ha fiatalok jönnek hozzám tisztátalan, gyulladásos bőr kezelésére, akkor legszívesebben tornacipőben feküdnének a széken. Még akkor is, ha kilátszik a hasuk, vagy ha mélyen dekoltált a felsőjük. Levenni a cipőt hatalmas áttörést jelent. Az azonban a szép, hogy amikor a vendégek legyőzték magukban az ellenállást, mindig egy egészen mélyről jövő sóhajjal merítik bele a lábukat a vízbe. A lábfürdő ugyanis nemcsak a wellnessről és a jó közérzetről szól: a vendégek sokkal inkább azt érzékelik, hogy a fej területe megkönnyebbül. A lábfürdő után a vendég elé térdelünk, és egészen óvatosan, dörzsölés nélkül megtöröljük a lábát.

A Dr. Hauschka kezeléshez az Arcgőzölő is hozzátartozik. Ez más kozmetikai kezelésekből is ismerős lehet. A Dr. Hauschkánál azonban ez sem szokványos.

Így van. Az Arcgőzölő valóban fontos része a Dr. Hauschka kezelésnek. A Tisztító maszk mellett „ő” a másik titkos hősünk. Azok a vendégek, akik máshol már voltak ilyen kezelésen, arra számítanak, hogy az itt is fekve történik. Mi azonban ehelyett ideális esetben arra kérjük a vendéget, hogy üljön fel, így a gőz nemcsak az arcbőrét éri, hanem az arcszaunának köszönhetően be is lélegzi azt, így bejutnak az olyan gyógynövényi alkotóelemek is, mint a százszorszép, a sarkantyúka és a varázsmogyoró. A gőz sokkal közvetlenebb módon hat. Az ülő helyzetbe emelkedés, valamint a be- és kilégzés aktív folyamatok. A mélytisztítás aktív folyamat. És ennek megvan a ritmusa is. Fekszem, majd felülök, és az Arcgőzölő gőzének belélegzésével a saját ritmikus rendszeremet is bekapcsolom. Ez teszi sokkal hatékonyabbá az inhalálással kombinált Arcgőzölőt. A pórusok ezt követő kitisztítása pedig sokkal kevésbé fájdalmas.

Nem szokványos, hogy nekem mint vendégnek aktívnak kell lennem a kezelés alatt. Nem lenne sokkal szebb és jobb, ha az ember teljesen ellazulhatna és átengedhetné magát a kozmetikus kezeinek?

Az aktív és tudatos jelenlét a kezdetek óta fontos számunkra. Ide tartozik a ritmusra fektetett hangsúly is, és természetesen mindaz, ami Elisabeth Sigmund akaratát követi. Ő már a nyirokstimulációval és az arctornával is jelentős mérföldkövet ért el a kezelésben. Mind a kettő a bőr saját tevékenységét serkenti. Nem arról van szó, hogy „hagyom, hogy masszírozzanak, gőzöljenek és beolajozzanak”. Sokkal inkább arról, hogy nemcsak az embert ösztönzöm aktivitásra, hanem a bőrét is. Számomra ez a Dr. Hauschka kezelések alapvető elve, amely megkülönbözteti más kezelési módszerektől.

25 országban dolgoznak Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok. Jelent ez különbségeket a kezelésekben?

A Dr. Hauschka kezelések az egész világon azonosak. Létrehoztunk egy nemzetközi bizottságot, amelyben pontosan rögzítjük a kezelés összes lépését, szöveggel és képpel. Ez a minőségbiztosítást szolgálja, ugyanakkor azt is, hogy a tudás ne menjen feledésbe, és hogy megőrizzük Elisabeth Sigmund örökségét. Az így összeállított könyvet, amely tartalmaz mindent a kezelésekről, csak az a mintegy 40 kozmetikus képző munkatárs kapja meg, aki a képzéseket tartja a világ különböző pontjain. Minden könyv kóddal van ellátva. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy többé nem szeretne nálunk képzőként dolgozni, visszaadja a könyvet.

Vannak különbségek az országok között a vendégek igényei terén?

Az izraeli vendégek számára a mélytisztítás nagyon fontos. Az Arcgőzölő és a Tisztító maszk nélkül egyáltalán nem lennének elégedettek. Franciaországban nagyon népszerű a klasszikus Dr. Hauschka kezelés és az arctorna. Az olaszok kedvelik a sminkjeinket, azonban a testápolás is nagyon fontos számukra. Nemrég kidolgoztunk egy feszesítő lábkezelést olyan hölgyek számára, akiknek problémát okoz a cellulitisz. Olaszországban ezt a kezelést nagyon sokan veszik igénybe tavasszal, azaz a bikiniszezon előtt. Olaszországban dolgozik egyébként az egyetlen férfi képző az egész nemzetközi csapatban. Fantasztikus, milyen minőségben képviseli a Dr. Hauschkát.

Ha már a férfiaknál tartunk: Férfiak is járnak a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusokhoz. Másfajta kozmetikai kezelésre van szükségük, mint a nőknek?

Nem, nincs szükség arra, hogy külön kezelésünk legyen férfiak számára. Mi mindig az embert nézzük. Ha pedig egy olyan férfi jön kezelésre, aki nem akar olyan sokáig maradni, akkor egy rövidebb kezelést kap. Bár én éppen ennek az ellentétét tapasztaltam. Volt egy szép találkozásom az egyik vendégünk férjével, aki klasszikus Dr. Hauschka kezelést kapott ajándékba a feleségétől. Ez a kezelés két órán át tart. A férfi még sosem járt kozmetikusnál. A kezelés után egy szót sem szólt. Miután elment a vendég, rendrakás közben azon tűnődtem, hogy vajon jót tett neki a kezelés? Három nappal később a férfi a következő üzenetet hagyta a hangpostámon: Még sosem volt kozmetikusnál, és egészen máshogy képzelte el a kezelést. Azóta azonban a bőrének állapota olyan érzést kelt benne, mintha minden nap tiszta pizsamát venne fel. A kezelésünk valóban az emberre mint teljes egészre hat. Ugyanis a belső állapotunktól függ, hogy milyennek érezzük a bőrünket.

Interjú Elisabeth Sigmunddal, a Dr. Hauschka Kosmetik társalapítójával és a Dr. Hauschka kezelések kidolgozójával

Szépség az arctorna révén

A célzott arctorna finomabbá teszi a mimikát és formálja az arcvonásokat. Az arc izmai feszesebbé válnak, a felélénkült szövet megerősödik és saját tevékenysége fokozódik, a homlokon lévő ráncok kisimulnak. És egyszerűen másmilyennek érzi az arcbőrét: frissebb, jobb benne a vérkeringés, és kellemesebb tapintású.

Az arctornát egy Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus útmutatását követve sajátíthatja el legjobban. Itt talál egy kis ízelítőt abból, hogyan néznek ki a gyakorlatok. Ezt a homlok területét formáló gyakorlatot érdemes tükör előtt végeznie.

 

A homlok területe: Először húzza magasra, majd engedje vissza a homlok bőrét. 

Majd két kezét lazán egymásra helyezve tegye őket a homlokra, és mozgassa ismét a homlok bőrét fel és le. A kezek passzívan követik a mozgást. Ezekkel az előzetes gyakorlatokkal tudatos állapotot teremt az arc területének „edzéséhez”.

Fejtsen ki a homlokra helyezett kezeivel ellenállást, és húzza ismét felfelé a bőrt, feszítse meg körülbelül öt másodpercig, majd lassan engedje vissza. Ismételje meg négyszer. 

Fejtsen ki a homlokra helyezett kezeivel ellenállást, és húzza ismét felfelé a bőrt, feszítse meg körülbelül öt másodpercig, majd lassan engedje vissza. Ismételje meg négyszer. 

Hunyja be a szemét, és figyelje meg, milyennek érzi a bőrét.

 

Forrás: dr.hauschka.com

Keresés