Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Dr. Hauschka testkezelések

Szinte egy csoda részesének érezheti magát. A kozmetikus kezei lassú mozdulatokkal köröket rajzolnak az Ön testére, anélkül, hogy erős nyomást fejtenének ki. Ennek ellenére képesek az izomzatot és a szöveteket mélyre hatóan ellazítani. Egy kevés rózsa- vagy levendulaillatú Dr. Hauschka ápoló olaj – többre nincs szüksége a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusnak. Miről van szó? A Dr. Hauschka testkezelésekről. Legyen szó másfél órás teljestest-kezelésről,vagy a rövidebb hátkezelésről, kéz- és lábkezelésről: Mindegyik a test tudatos és élő megtapasztalásának az élményét nyújtja Önnek. Ezek a kezelések ugyanis erősítik az építő életenergiákat, serkentik a nyirokáramlást, ezáltal pedig hozzájárulnak az ember regenerálódásához és egészségéhez.

A titok a nyugodt mozdulatokkal végzett lágy érintésekben rejlik. Megszólítják a lelkünket és a testünket. Talán a lágyság az, ami meggyőzi az izmokat és a szöveteket, hogy feloldódjanak a védekezésre kész feszült állapotukból. Emellett nagy szerepe van a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus tiszteletteljes gondoskodásának is. A kezelés egy átmelegítő lábfürdővel kezdődik. A kozmetikus ritmusosan lélegző kezei belemélyednek a szövetbe, majd finoman felengednek. A kozmetikus jól ismeri az emberi nyirokrendszert, és tudja, hogyan lehet a nyirokáramlást a helyes, méregtelenítést elősegítő irányba terelni. A teljestest-kezelésnél a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus körkörös mozdulatokkal végigsimít a háton, majd lefelé haladva végigvezeti a kezeit a lábak hátsó oldalán. A vendég ekkor megfordul, és a kezelés a lábfejek és a lábszárak, majd felfelé a has, a dekoltázs és a karok masszírozásával folytatódik. Végül a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikus időt hagy arra, hogy a vendég kipihenje magát, szemére Dr. Hauschka Szemfrissítő borogatást tesz, és meleg takaróba burkolja. Ebben a pihenési szakaszban cseng le az érintés hatása. Az emberben szétárad ellazultság érzése, amely tartós nyomot hagy a test memóriájában. Ajándékba adott idő, ami fontos ahhoz, hogy teljesen el tudjuk engedni magunkat.

A Dr. Hauschka teljestest-kezelést 1996-ban alkották meg a Margarethe Hauschka ritmikusmasszázs-iskola terapeutáival együttműködésben, és azóta vehető igénybe a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusoknál. Ezt a teljestest-kezelési módszert kizárólag azok a Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok kínálják, akik részt vettek egy továbbképzési programon.

Itt megtalálhatja az Önhöz legközelebbi Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok címét. Vagy kényeztesse magát nyaralás közben. Fedezze fel azokat a jó szívvel ajánlható szállodákat, szépségszalonokat és szépségfarmokat, valamint termálfürdőket és más fürdőket, ahol Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok végeznek kezeléseket.

Interjú

Manuela Schöbel Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikussal a Dr. Hauschka testkezeléseknél alkalmazott kapcsolatról és elengedésről

A Dr. Hauschka kozmetikai arckezelések egy lábfürdővel kezdődnek, és az emberrel a maga teljességében foglalkoznak. Miért kínálnak emellett Dr. Hauschka testkezeléseket is?

Manuela Schöbel: A Dr. Hauschka teljestest-kezelések során a test megérintéséhez a csodálatos Dr. Hauschka ápoló olajokat használjuk. A kezelés révén valóban a mélyre hatoló ellazulást és a feszültségek tartós elengedését érjük el. Sokkal alkalmasabb erre, mint a Dr. Hauschka arckezelés, amely az arcápolásra helyezi a hangsúlyt. Mindkét kezelésben közös azonban az a mód, ahogyan a vendéget megérintjük. Nem alkalmazunk nyomást. Nem gyúrjuk és masszírozzuk a testet, hanem lélegző kezekkel, ritmikus érintésekkel kezeljük. Az ebben a szép, hogy sokkal mélyebbre hatolunk vele, mint ha nyomást gyakorolnánk. Az érintés művészete révén szinte az ember lelkéhez is eljuthatunk.

Az ember szívesen megy masszázsra, ha feszültségek kínozzák. A Dr. Hauschka teljestest-kezelésben megtalálom azt, amit keresek, annak ellenére, hogy Önök nem alkalmaznak gyúrást vagy masszírozást?

Mindenképpen. Az esettanulmányok során volt, aki arról számolt be, hogy csökkent a migrénes fejfájása. A kezelés folyamán egyre jobban eláraszt minket a belső nyugalom és egyre jobban ellazulunk. Ezt olyan embereknél figyelhetjük meg, akik állandóan ugyanazokon a dolgokon őrlődnek, vagy akik nagyon feszültek. Bár nem érek el az izomzatig, mégis lazító hatást tudok kifejteni rá. Ez a vendégekkel való körültekintő bánásmód eredménye is. A kezelést követően a lábujjuktól a fejük tetejéig teljesen ellazulnak.

Ez azt jelenti, hogy a teljestest-kezelés hatással van az arcra is? Az arcot is masszírozzák?

Nem, ahogyan az arckezelés során, úgy itt is csak csekély mértékben masszírozzuk az arcot. Mindössze nagyon finom, simogató fogásokat alkalmazunk rajta. Az ember holisztikus szemléletű kezelése egyszerűen olyan ellazultsághoz vezet, amely az arcon is tükröződik. Ezt személyes tapasztalat alapján is meg tudom erősíteni. Ha egy olyan ember vesz részt nálam teljestest-kezelésen, akit rendkívül sok stressz ér, és akin nagy a nyomás és a munkaterhelés, akkor látom rajta, ahogyan megszabadul a feszültségtől. Érzem, ahogyan az izmai és a szövetei fokozatosan felengednek. Ez pedig meglátszik az arcvonások ellazulásán is.

Az imént arról beszélt, hogy körültekintően bánnak a vendégekkel. Pontosan mit ért ezen?

A testkezelést nem gyorsan végezzük, hanem lassan. A testnek azok a részei, amelyeket éppen kezelek, szabadon vannak, míg a test többi része be van takarva. Csak kevés Dr. Hauschka ápoló olajat használok. Nem takarékosságból, hanem azért, hogy a kezek kapcsolatban maradjanak a szövettel. Az ajurvédikus kezelés során sok olajat használnak, így a kezek anélkül siklanak a bőr fölött, hogy kapcsolatot tudnának létesíteni a szövettel. Ha kevés olajat használok, jobban meg tudom mozgatni a szövetet. Amikor részt vettem a Dr. Hauschka testkezelésekkel kapcsolatos továbbképzésen, az egyik kezeléshez csupán Dr. Hauschka Selyempúdert használtam, mert az volt a téma, hogy ne csak felületesen érintsük meg a szövetet, hanem valóban lélegezzünk a kezünkön keresztül. Általában azonban természetesen Dr. Hauschka ápoló olajokat használunk.

Mit jelent az, hogy a kezek lélegeznek?

Az érintésnek ugyanúgy ritmusa van, mint a légzésnek. Az, ahogyan az embert megérintjük, nem manipulatív: a lélegző, újra és újra elengedő mozdulatokkal újra lendületbe hozzuk őt. Ennek során nagyon kifinomult fogásokat alkalmazunk, mint például úgynevezett fáziseltolódásos köröket. Egyszerre mindkét kézzel körkörös mozdulatokat végzünk, ezek azonban egymáshoz képest fáziseltolódásban vannak. A köröket rajzoló kezek a mozgás során mindig új impulzust adnak a bőrnek, amely egészen a szövetig érezteti a hatását. A belemerülésből, összesűrítésből és oldásból álló mozdulatok segítenek az elnehezült állapot megszüntetésében. Ugyanolyan ez, mint a lélegzetvétel, egy oda-vissza mozgás. Ez az átkísérő mozdulat teszi a Dr. Hauschka kezeléseket egyedülállóvá. Nem a kozmetikus akarata áll az előtérben, hanem a kezelésben részesülő ember és az ő igényei.

Ön azt mondja, hogy az ember áll az előtérben, az igényeivel együtt. Ez azt jelenti, hogy a testkezelés egyénenként eltérő módon zajlik le?

Nem. Ebben különbözik az orvosi célú masszázstól. Ha például ritmikus masszázsra megyek, és azt mondom, hogy nem tudok aludni, a terapeuta nem mindig a teljes testet kezeli, hanem az én egyéni problémámnak megfelelően esetleg csak a lábakkal foglalkozik, és emellett talán még szervbedörzsölést alkalmaz. Nálunk a kezelés mindig azonos módon zajlik. Különböző típusú kezeléseket kínálunk. A teljestest-kezelés mellett például rövidebb változatként van Dr. Hauschka hátkezelés, továbbá kézkezelés és lábkezelés. Emellett a különböző Dr. Hauschka ápoló olajokkal más-más impulzust adhatunk. Például Tőzeg-levendula ápoló olajat használunk, ha a vendégnek védőburokra van szüksége, vagy Kökényvirág ápoló olajat, ha a hőháztartásra szeretnénk hatni.

Új testkezelések kifejlesztésével is foglalkoznak?

Igen. Kifejlesztettünk például egy erősítő hatású, teljes testen alkalmazott Dr. Hauschka ápoló olajos pakolást. Ennek során felmelegített olajjal dolgozunk. Miután beolajoztuk a vendég testét, fóliába tekerjük és betakarjuk. Ez teljesen különbözik a kevés olajjal végzett teljestest-kezeléstől, amelynek esetében a legfontosabb szempont számunkra az érintés minősége. Az olajos pakolás esetében a bőr és a termék találkozása áll a középpontban. A Dr. Hauschka ápoló olajat azonban természetesen ebben az esetben is óvatos érintésekkel vagy simításokkal visszük fel. A pakolás során hihetetlen melegítő hatás érzékelhető. Amikor pedig kinyitjuk a pakolást, csodálatos illat árad szét. A bőr intenzív ápoltságának érzése több napig megmarad. Ezt a kezelést világszerte dolgozó trénereinkkel együttműködve fejlesztettük ki. Mindnyájan nagyon lelkesen vettünk részt a munkában. Most került sor a kezelés bevezetésére. Már lezajlott a kezeléssel kapcsolatos első, Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikusok számára tartott továbbképzés.

Ön szerint mi a leginkább rendkívüli a Dr. Hauschka teljestest-kezelésben?

Hozzá tudunk férni a testen belüli folyadékáramláshoz, így a kezelés méregtelenít és salaktalanít. Ezzel intenzív módon járulunk hozzá az egészség megőrzéséhez is. Az érintés művészete révén azonban nemcsak a bőrre hatunk, hanem a lélekre is, amelynek megkönnyebbülése a szövet ellazulásán keresztül is érzékelhető.

Úgy érti, hogy a teljestest-kezelés egyfajta lelki megkönnyebbülést eredményez?

Pontosan, egy egészen mélyre ható ellazulást. Ez azonban a belső békével függ össze. Ezt például akkor tapasztaltam meg, amikor egy esküvőre készülő menyasszonyt kezeltem. Nagyon nagy stresszt jelentett számára a szervezés. A Dr. Hauschka teljestest-kezelés után annyira ellazult, hogy az, amit hatalmas feladathegynek látott, egyszerűen elolvadt. Az esküvő előtt még két kezelést foglalt le a maga számára, és egyet a párja számára. Egyszerűen felismerte, hogy a teljestest-kezelés ugyanúgy hat a belső szépségre, mint egy arckezelés. Másképp megközelítve ez olyan, mintha ugyanaz a dal egy másik hangnemben csendülne fel.

 

Feszesítő lábápoló kezelés

Egy kis testkezelés, amelyet Ön is elvégezhet az otthonában

Ehhez az ápolási programhoz legalább négy héten keresztül naponta kétszer kell alkalmaznia a Dr. Hauschka ápoló olajat. A kezelés hatékonyságát fokozza, ha a Citrom-citromfű ápoló olajat vagy a Nyír-árnika ápoló olajat reggel, a meleg és hideg víz váltogatásával végzett zuhanyozást követően alkalmazza. Masszírozza be a combjába az ápoló olajat az alább ismertetett módon.

1. Felvitel
Tegyen egy kevés ápoló olajat a tenyerébe, finoman oszlassa el mindkét tenyerén. A nedvesen hagyott bőrön, térdtől felfelé kezdve simító mozdulatokkal oszlassa el a combján. Addig ismételje, amíg a teljes combját jól be nem olajozta.

2. Körkörös mozdulatok
Most mindkét kezével körkörös mozdulatokat téve simítsa bele az ápoló olajat a bőrébe a térdétől az ülepéig, és minden egyes felfelé irányuló mozdulatnál fokozza az impulzust. Ismételje meg háromszor ezt az eljárást a comb belső és külső oldalán egyaránt.

3. Gyúrás
Térdtől felfelé haladva gyúrja bele az ápoló olajat a bőrbe. Ehhez fogja meg könnyedén az egyik kezével a bőrt, majd engedje el. Ismételje meg a másik kezével is. Végezze a kezek váltogatásával a gyúró mozdulatot a comb felső részéig. Alkalmazás időtartama: kb. 10 perc

 

Az esti kezelés alkalmával az említett helyeket óvatosan kenje be Tőzeg-levendula ápoló olajjal vagy Kökényvirág ápoló olajjal.

Tipp: Nagyon fontos, hogy a kihűlésre hajlamos területeket melegen tartsuk. Ügyeljen rá, hogy kellőképpen melegen öltözzön. Segítséget jelenthet az átmelegítő hatású táplálkozás is.

 

Forrás: dr.hauschka.com

Keresés