Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Természetes testápolás a Dr. Hauschkától A meleg segít abban, hogy megérkezzünk és jelen legyünk

Meleg és figyelmes odafordulás. Egy kis idő, hogy önmagunkkal találkozzunk. Odafigyelni testünk jelzéseire és tetőtől talpig ellazulni. Olyan, mintha egy wellnessüdülésről lenne szó? Bizonyos értelemben igen. Azzal a különbséggel, hogy minden nap, reggel és este az otthonában is része lehet benne, a Dr. Hauschka termékekkel végzett természetes testápolásnak köszönhetően. Mindennapi testápolási rituálénk alfája és omegája ugyanis a meleg, az odafordulás és a saját ritmus.

Az iskolában még azt tanultuk, hogy normál testhőmérsékletünk 37 Celsius fok, és hogy ha ennél magasabb vagy alacsonyabb a hőmérsékletünk, akkor betegek vagyunk.  

Testünk hőmérséklete azonban ugyanolyan ritmust követ, mint minden más az életben. 15 órakor a legmagasabb, hajnali 3 órakor pedig a legalacsonyabb. Teljes szervezetünk gondoskodik a hőháztartás 24 órás alapritmusáról, ami egyébként közvetlenül összefügg a tudatunkkkal.

Gyakran előfordul, hogy hiányzik az alap meleg érzet. Ennek az oka lehet a túl vékony ruházat vagy a mindennapi stressz. Ki vagyunk hűlve, és emiatt nehezen alszunk el, vagy nem alusszuk át az éjszakát. Éberen virrasztunk az éjszakában, miközben talán ezalatt meleg esti hangulatra vagyunk. Hideg lábakkal elaludni? Képtelenség.

Törődünk a természetes ritmusokkal, és a Dr. Hauschka natúrkozmetikumokkal végigkísérjük testhője egészséges ritmusát. Például a következő módon. Amikor reggel felkel, a bőrfelszínhez közeli véredények összehúzódnak, és a hő koncentrálódik, azaz a test belsejében megnő a hőmérséklet. Ön felébred és éberré válik. Ebben a pillanatban a citrom-citromfű termékeink segítenek a koncentrációban és éberré tesznek. Este az ágyban a melegség ismét a láb és a kéz ujjainak hegyéig szeretne áramlani. A külső véredények kitágulnak, a kezek és a lábak felmelegszenek. Ebben segít egy esti meleg lábfürdő valamelyik Dr. Hauschka fürdőesszenciával. A rendszeres lábfürdő további jó hatást is kifejt a lábak rövid ideig tartó felmelegítésén kívül. Támogatja a szervezetet abban, hogy hosszú távon megfelelő legyen a belső hőszabályozása.

A fürdőesszenciák mellett az ápoló olajok is segítségünkre vannak. Ezek a hihetetlenül sokoldalú készítmények támogatják a hő alapritmusát. Képesek a meleg koncentrálására, oldására, és elősegítik annak áramlását. Próbálja ki: oszlasson el óvatosan egy kevés ápoló olajat a hasán vagy a talpán. Egy kis esti rituálé: mint egy meleg ölelés vagy egy szeretetteljes jóéjt-puszi. Ezt nyújtják Önnek a Dr. Hauschka kozmetikumok.

Interjú

Annette Grecóval, a galénoszi elvek alapján történő termékfejlesztéssel foglalkozó részleg vezetőjével és Florian Jungével, a testápolási termékek menedzseléséért felelős csoport vezetőjével a melegnek és a ritmusnak a testápolásban betöltött szerepéről

Annette, Ön különböző arc- és testápolási termékeket fejleszt a Dr. Hauschka számára. Ennyire más a test bőre, mint az arcé? Nem elég egy krém mindenre?

Annette Greco: Az arc bőrének teljesen másra van szüksége, mint a test bőrének. A bőr, az egyik szerve a fejnek, úgy, mint a szem, a száj és az orr. Ezek anyagcseréje nem olyan aktív, és nem igazán melegek, inkább hűvösek, és inkább a lebontó folyamatokban vesznek részt. Az arc bőre is inkább a leépítésben erős. A felépítő folyamat nem innen indul ki. Ezért hajlamosabb az arcunk bőre a ráncosodásra. Senkit sem ismerek, aki amiatt panaszkodna, hogy a combja ráncos. De azt sem hallottam még senkitől: Cellulitiszes az orcám. A test esetében a hőfejlődéssel kísért anyagcserére kell helyezni a hangsúlyt. Az arc esetében, a lebontással jellemezhető idegrendszeri és érzékszervi működés a jellemző. Ezért kell különbözniük a test- és az arcápolási termékeknek.

Miben különböznek az arc- és a testápolási termékek?

Greco: Az arc esetében inkább a felépítést kell erősíteni. Ezzel szemben a testápolásnál a hő dinamikája a lényeg. A testápolási termékek fejlesztése során a következő kérdést tesszük fel magunknak: Hogyan tudjuk külső alkalmazás révén a testhő képződését támogatni, valamint ezt a hőt eloszlatni, az áramlását elősegíteni, ugyanakkor oldani is?

Florian Junge: Az arcápolásnál a mindennapi védelem is fontos szerepet játszik. A testemen ruhát viselek, az arc azonban jobban ki van téve a hatásoknak. Más módon kell védenem. Ez a testápolástól eltérő napi felkészülést jelent.

És mi a helyzet az arcápoláshoz ajánlott zsírmentes éjszakai ápolással? A test bőre számára is fontos ez? Már nem szabad este zsírtartalmú testápolót használni?

Greco: Dehogynem, szabad. Ha megérti, hogy a Dr. Hauschka ápolás hogyan tartja tiszteletben a test ritmusát, rögtön világosabb lesz a dolog. Egyszerűen arról van szó, hogy az arcnak és a testnek más a ritmusa. Az arc esetében a felépítés és a lebontás ritmusát támogatjuk. A felépítés a vizes elemben megy végbe. Ezért a felépítést szolgáló éjszakai arcápolás tisztán vizes alapú. A test esetében a ritmus tiszteletben tartása a belső hő nagy ingadozásainak támogatását jelenti. A testápolásnál a központi szerepet a hő játssza, amit a test elér, majd újra szétsugároz, vagyis elenged. Míg az ember az arcápolásnál a zsíros és a zsírmentes tulajdonságokra figyel, a testápolásnál azt kell néznie, hogy az meleget adó vagy sem. A hőn alapuló kezelésekben mindig szerepet játszanak az olajok. Ezért esténként is bekrémezheti vagy beolajozhatja a test bőrét.

Többen tapasztalják azonban azt, hogy az ápoló olaj esti használata után másnap reggel szárazabbnak érzik a bőrüket.

Greco: Igen. Ez mutatja, hogy ápoló olajaink nem csupán a bőrt ápolják, hanem a teljes embert. Ezért gyakran először ápoló olajat viszek fel, majd testápolót.

A Dr. Hauschka ápoló olajok a teljes embert ápolják? Ez nagyon szokatlanul hangzik. Kifejtené bővebben?

Greco: Az ápoló olajok olyan Dr. Hauschka termékek, amelyek közvetlenül a test hőjére hatnak. Az olaj tulajdonképpen nem más, mint egy nyár koncentrált melege, koncentrált napsütés. A gyógynövények hozzáadása révén további speciális tulajdonságokkal lehet felruházni. Az első kérdés az, mit szeretnék elérni az olajjal. A hatféle Dr. Hauschka ápoló olaj sok variációs lehetőséget biztosít. Például ha a meleget szeretném egy helyre koncentrálni, a Citrom-citromfű ápoló olajat választom. A Kökényvirág ápoló olajjal serkenteni tudom a magát a hőképződést a testben. Tartok otthon az összes Dr. Hauschka ápoló olajból, és úgy használom őket, mintha egy zongora billentyűin játszanék. Hallgatok a testem jelzéseire azzal kapcsolatban, hogy milyen olajra van szükségem aznap reggel vagy a nap végén.

Vagyis mindenkinek ki kell alakítania a saját testápolási rituáléját. A termékfejlesztés során ugyanakkor bizonyos bőrállapotok szerint alakítják ki a termékeket?

Greco: Inkább emberi temperamentumok szerint. A különböző emberi alkatokat vesszük figyelembe, a test- vagy az arcápolástól teljesen függetlenül. Milyen azoknak a viszonya a hővel, akik inkább reggel aktívak, és milyen azoké, akik inkább este? Milyen ápolási rituálékkal tudunk segíteni azoknak, akiknek nehézséget jelent az egészséges hőritmus fenntartása? A hő hihetetlenül inspiráló a munkánk szempontjából.

Ha tehát különböző emberi temperamentumokról beszélünk, az azt jelenti, hogy a test- és az arcápolást teljesen külön kell kezelni?

Junge: Nem, csak hajlamosak vagyunk arra, hogy az arc- és a testápolást nagyon élesen elhatároljuk, vagy akár szöges ellentétbe állítsuk. Valójában azonban nagyon is jól összeférnek egymással. Ha működik egy hő középpont bennem és a testem hőmérséklete jól szabályozott, akkor jó lesz a kisugárzásom is.

Greco: Én tovább mennék egy lépéssel, és az egészség fenntartására hívnám fel a figyelmet. A szépség fenntartása vagy fokozása szempontjából a testápolás alapvető fontosságú. Ha nem erősítem a testet az ember eredeti beállítódása szerint, csinálhatok bármit az arcommal, nem lesz makulátlan. Az igazi szépséget úgy tudom elősegíteni, ha a testet olyan szinten ápolom, ami meghaladja az egyszerű bőrápolást. Nem arról van szó, hogy a bőr egy kicsit hámlik, vagy hogy eggyel több cellulitiszes dudor van rajta, ez nem tartozik ide. Ez egy esztétikai mellékhatás lehet. Az a fontos, és azt kell ápolni, ami az embert mint egyént megkülönbözteti. Végső soron a kívül megnyilvánuló szépséghez a bensőnkön keresztül vezet az út.

Sokan vannak, akik egész nap számítógépnél dolgoznak, és azt tapasztalják, hogy a fejük egyre forróbb, míg a kezük és a lábuk egyre hidegebb. Ebben is tud segíteni a megfelelő testápolás?

Greco: Reggelente a védőburkot képező Tőzeg-levendula ápoló olaj segít. Este a Tőzeg-levendula fürdő esszenciával veszek lábfürdőt, hogy megemésszem a túlzsúfolt elmémben lévő ezernyi gondolatot. A testápolás azonban semmiképp nem helyettesíti, hogy az ember tudatosan figyeljen magára. Abban hinni, hogy ha a kezeimet gyorsan fel tudom melegíteni, már jól is érzem magam, ez csak valami lényegesnek a helyettesítése. Valódi impulzusra van szükségem ahhoz, hogy önmagam hőjét, saját magam, ismét vissza tudjam nyerni. Az alapprobléma ugyanis nem az, hogy könnyen kihűlnek a kezeim. Az az alapprobléma, hogy elvesztettem az ön-érzékelést, hogy érzékeljem, mi tesz nekem jót, és mi nem. Számomra a testápolás lényege, hogy ismét sikerüljön megtapasztalnom az öntudatot, a saját énünk tudatos létét.

Az, ahogyan magammal bánok, ahogy odafigyelek a testem jelzéseire, és ahogy magamat ápolom, része a Dr. Hauschka kozmetika kultúrának?

Junge: Szerintem igen. Korunkra jellemző az ápolás kultúrája iránti vágyakozás. Nem szabad azonban túlzásba esni a wellnessipar által kínált kezelésekkel. A jó közérzetet az is megteremtheti, ha valamit elhagyunk, ha tudatosan csak egy dolognak adjuk át magunkat, és nemcsak passzív alanyai vagyunk a számtalan kezelésnek. A Dr. Hauschka termékek segítenek abban, hogy egy szituációt tudatosan meg tudjunk élni. Úgy gondolom, hogy ez az egészség megőrzésére irányuló kozmetika, társként segíthet életünk folyamán, ugyanakkor korszerű is. Szerintem mindennek a legmélyén az a vágyakozás van, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, és újra megtanuljuk érteni az érzéseinket. Ez talán egy kulturális küldetés is.

Greco: Ráadásul a „kultúra” szó jelentése „formálás”. És ehhez nem kell képeket festeni vagy szobrot faragni. Az is idetartozik, hogy hogyan formálom a saját biográfiámat, a mindennapjaimat. Számomra ezt jelenti a kultúra. Ha pedig az a mód, ahogyan a kozmetikumokat használom, impulzust tud adni ahhoz, hogy ismét odafigyeljek saját magamra, ismét aktívan formáljam az életemet, akkor ez is a kozmetika kultúra része. De az is, ahogyan a környezettel törődöm. Szerintem a Dr. Hauschka kozmetika kultúra magában foglalja a természetért, az eljárásokért és a kezelésekért vállalt felelősséget is. Ugyanígy az önmagamért való felelősség vállalását is jelenti, hogy a kisugárzásomban benne legyen a bensőséges meleg, az együttműködés és a lelkesedés. Ugyanis az, ahogyan magammal bánok, hatással van a többi emberrel való kapcsolódásomra is.

 

Florian Junge termékmenedzser egy elalvás előtti lazító hatású lábfürdőt ajánl

„Ha hideg a lábam, nem tudok elaludni. Ezért lábfürdőt veszek, és saját bensőmre figyelek. Behunyom a szemem, és egyszerűen csak élvezem a jelent, ameddig csak akarom. Teljes csöndben, semmi sem vonja el a figyelmemet.
Ha kedvem tartja, fárasztó gyaloglás után csinálhatok egy élénkítő lábfürdőt Citrom-citromfű fürdő esszenciával, vagy a láb- és körömápolást előkészíthetem egy Rózsa fürdő esszenciával készített lábfürdővel.”

Forrás: dr.hauschka.com

Keresés